Geschiedenis

De Broerekerk werd in de 13de eeuw gebouwd als kloosterkerk van de Minderbroeders. Het klooster werd in 1580 verlaten en afgebroken. De driebeukige kerk zonder toren is een ruïne als gevolg van een brand die plaatsvond op 8 mei 1980. In 1986 werd de kerk als ruïne weer opengesteld. Dit oudste monument van Bolsward kreeg in 2006 een bijzondere glazen overkapping. De ontwerper, architect Jelle de Jong uit Lemmer, wist verschillende dilemma's voor het hergebruik op te lossen door de restanten van het gebouw te overkappen met glas. Onder deze bijzondere overkapping kan de kerk weer een maatschappelijke functie vervullen, terwijl het karakter van monument behouden blijft. De Broerekerk is een rijksmonument (mon.nr. 9807) en ligt aan Broereplein 10.

De geschiedenis van de Broerekerk en de bijzonderheden rond de transformatie van de ruine na de brand zijn vastgelegd in het boek Onder dak. De Broerekerk in Bolsward. Groningen 2006. [Redactie W. Friso en F.J. van der Waard; Beeldredactie M.R.C. van Voorn.

Op de dagen waarop de Broerekerk niet is verhuurd, is deze voor een ieder open van 's ochtends circa 8.30 uur tot 's avonds als het donker wordt. Op zaterdagen en zondagen gaat het hek om ongeveer 10 uur - half 11 open.